Próbka Wiedzy #6

Dzielimy się tym, co istotne – wiedzą z zakresu diagnostyki olejowej, wydarzeniami z życia laboratorium, informacjami o targach. Neweletter wysyłamy raz w miesiącu, w każdy ostatni wtorek. Jest nam bardzo miło, że są Państwo z nami. 🙂


Wpływ wody na degradację oleju

 

Woda w produktach naftowych – zagrożenia

Wodę zawartą w produktach naftowych uznaje się za szczególnie szkodliwe zanieczyszczenie. Wysoce niepożądane jest jej działanie korodujące metale czy znacząco pogarszające własności smarne. Należy pamiętać, że woda może przyspieszać degradację bazy olejowej, także dezaktywować dodatki uszlachetniające. Woda obecna w olejach elektroizolacyjnych negatywnie wpływa na ich odporność na przebicie.

Pomimo, iż produkty naftowe są uważane za niemieszalne z wodą, w praktyce niemożliwym jest aby pracujący olej był całkowicie bezwodny. Układy olejowe nigdy nie są idealnie szczelne, nawet jeśli mogą takimi się wydawać. Istotnym źródłem zawodnienia olejów jest absorpcja pary wodnej z powietrza. Para wodna ma tendencję do skraplania się na metalowych powierzchniach elementów maszyn w warunkach ich zmiennej temperatury i w ten sposób również przedostaje się do olejów. Niepokojąca jest obecność w oleju wody pochodzącej
z układu chłodzenia bądź opadów atmosferycznych.

Bezpieczna zawartość wody w olejach w prawidłowo funkcjonujących urządzeniach, w zależności od typu aplikacji oraz warunków pracy, może wynosić od kilku do kilkuset ppm dla olejów na bazie węglowodorów (mineralnych lub syntetycznych na bazie polialfaolefin) lub nawet kilku tysięcy ppm dla olejów na bazie glikoli polialkilenowych.

Formy występowania wody w oleju

  • Woda rozpuszczona – jej zawartość jest niższa niż punkt nasycenia, olej pozostaje klarowny i zachowuje swoje własności. Nie jest uważana za zagrożenie dla urządzeń.
  • Woda zemulgowana – obserwowane jest zmętnienie oleju mogące przybierać postać od lekkiego zamglenia, poprzez mleczny wygląd do wytworzenia substancji przypominającej majonez. Ze względu na ograniczoną stabilność emulsji w miarę upływu czasu, zwłaszcza podczas postoju gdy ustaje efekt mieszania na skutek pracy urządzenia, obserwowany może być rozdział faz.
  • Wolna woda – wykazująca tendencję do zalegania na dnie zbiorników, tworzenia szlamów, także do kumulowania się wewnątrz króćców i innych trudno dostępnych obszarów układu olejowego.

Raport diagnostyczny Ecol – co warto wiedzieć?

W bazie wiedzy na stronie ecol.eu pojawił się nowy artykuł dotyczący ciekawych elementów elementów raportu diagnostycznego. Artykuł znajduje się pod linkiem:

 

➡️ “Raport diagnostyczny Ecol – co warto wiedzieć?” (bezpośredni link).

 

Zachęcamy również do sprawdzenia pozostałych wpisów w naszej bazie wiedzy.


 

Najbliższe konferencje, w których bierzemy udział

W czerwcu możesz nas spotkać:

  • ➡️ 02-04.09.2024: XXVI Sympozjum Naukowo-Techniczne ENERGETYKA BEŁCHATÓW 2024, Bełchatów
  • ➡️ 04.09.2024: Niezawodność i Utrzymanie Ruchu w zakładach produkcyjnych, Bielsko-Biała
  • ➡️ 11-12.09.2024: II Kongres Energetyki Jądrowej, Warszawa
  • ➡️ 17-19.09.2024: Lubricant Expo Europe, Düsseldorf, Niemcy
  • ➡️ 24-27.09.2024: WindEnergy 2024, Hamburg, Niemcy

 


 

Pierwiastek miesiąca

Sód (Na, łac. Natrium) jest metalem bardzo powszechnym w przyrodzie. Stanowi ponad 2% masy skorupy ziemskiej, jednak ze względu na wysoką reaktywność chemiczną nie występuje w stanie pierwiastkowym.

W technologii środków smarnych związki sodu bywają stosowane jako zagęszczacze smarów plastycznych czy inhibitory korozji.

Wzrost zawartości sodu w eksploatowanych olejach jest niepokojącym zjawiskiem – syndromem zanieczyszczenia płynem chłodniczym, słoną wodą lub mineralnym pyłem z zewnątrz.


❗ szkolenia Ecol – save the date ❗

➡️ 11-13.09.2024 r. – szkolenie dla branży kolejowej, (miejsce ogłosimy wkrótce)

➡️ 27-29.11.2024 r. – szkolenie dla branży OZE, Rybnik/Zabrze


❗ nowa domena mailowa – info ❗

W czerwcu przeszliśmy na nową domenę mailową, m.in. dla maila laboratorium@ecol.eu

Stara domena mailowa „@ecol.com.pl” jeszcze działa, ale będzie stopniowo wygaszana. Dziękujemy za zrozumienie i prosimy o aktualizację książek adresowych. 👍

 


 

 

Dziękuję za obecność.

Gdyby pojawiły się jakiekolwiek pytania lub potrzeby, proszę o kontakt.

Katarzyna Paryż, Kierownik biura sprzedaży

tel.: 666 047 697

katarzyna.paryz@ecol.com.pl

 

Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Zobacz naszą politykę prywatności

W pełni respektujemy i szanujemy prawo do prywatności i ochrony danych osobowych odwiedzających nasz serwis internetowy. Niniejszy dokument określa zasady gromadzenia oraz postępowania z informacjami uzyskiwanymi w czasie realizacji usług.

POLITYKA COOKIES

  1. Serwis nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Podmiotem zamieszczającym na urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu pliki cookies oraz uzyskującym do nich dostęp jest operator Serwisu www.ecol.com.pl
  4. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    1. dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    2. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    3. utrzymanie sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    4. dostosowania treści reklamowych w formie graficznej (Reklamy displayowe) przy wykorzystaniu remarketingu Google Analytics
  5. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  6. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
    1. „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    2. pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
    3. „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
    4. „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
    5. „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
    6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy Serwisu mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika Serwisu. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej). Użytkownicy mogą zablokować usługę Analytics dla reklam displayowych oraz dostosowywać reklamy w sieci reklamowej Google w Menedżerze preferencji reklam. Można również pobrać program blokujący Google Analytics ze strony https://tools.google.com/dlpage/gaoptout/
    7. Operator Serwisu informuje, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
    8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
    9. Więcej informacji na temat plików cookies dostępnych jest pod adresem http://wszystkoociasteczkach.pl lub w sekcji „Pomoc” w menu przeglądarki internetowej.

Zamknij